ВЕСТИ
четвртак, 21 новембар 2013 00:49    ПДФ 
Подршка мештанима Боговађе у решавању проблема илегално досељених имиграната

Српски народни покрет 1389 изражава подршку грађанима из места Боговађа, код Лајковца, да се реши питање азиланата.

Наиме, манастир Боговађа је женски манастир. Верује се да је првобитна црква изграђена за време Стефана Лазаревића и да је уништена после пада деспотовине. Манастир је обновио отац Мардарије 1545. године, о чему сведоче писани записи. Данашња црква посвећена је Светом Ђорђу. У време колубарске битке у конацима манастира лечени су рањеници.

Посед Црвеног крста Боговађа, задужбина породице Карађорђевић, раније се користио као дечије одмаралиште, за спортске припреме, за опоравак од плућних болести и слично, а сада је то центар за пријем тражиоца азила.

Све су учесталији упади азиланата, дневно се региструје на десетине упада у празне куће и пљачкања од стране илегалних имиграната. Дешава се и да се једноставно уселе, а тамним тканинама покривају прозоре да се кретање у кући не примети. Почели су да упадају и у дворишта кућа које нису празне. Пустоше воћњаке и винограде, а намештај који украду користе за огрев, шарају зидове, а собе користе у сврху тоалета. Нису гладни, голи и боси што се примећује по томе како су обучени и колико продавница дневно опустоше. У медијима су, наравно, представљени као мученици.

У Црвеном крсту је присутно око 160 тражиоца азила од којих само њих 20 има некакве папире. Шетају се слободно, без икакве контроле, увек се крећу у групама као хорда.

Становници су се организовали па сами чувају једни другима куће, стражаре дан и ноћ, али велики проблем представља то што илегалним имигрантима кретање није ограничено. Полиција нема права да их легитимише, а у зграду Црвеног крста могу ући без икаквих докумената. Два пута су упадали и у касарну Војске Србије која је једно од највећих складишта оружја у том делу земље. Грађани Боговађе су у све већем страху, спавају наоружани. С обзиром на то да иде зима, а питање илегално досељених није решено, а да притом они и даље немају смештај, говори нам да ће упади по кућама бити све учесталији и да ће бити готово немогуће зауставити их.

Форезничари после обраде проваљених кућа саветују да се све што су користили спали, а просторије дезинфикују, пошто се не зна од којих све болести болују. СНП 1389 апелује на надлежне органе да реше питање илегалних имиграната док не дође до ширења проблема широм целе Србије.Информативна служба СНП 1389

Komentari
Dodaj Novi
+/-
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."