ВЕСТИ
уторак, 22 август 2017 22:30    ПДФ Штампа Eл. пошта
Церски марш 2017

Дана 20.08.2017. године, чланови покрета су већ традиционално учествовали на церском маршу. Марш дуг 37 километара се одржавао девети пут.
Кренули смо из центра Шапца ујутру, и након скоро осам сати шетње умарширали у село Текериш уз поклич 
Дођи швабо да видиш шта је српски Текериш!"

Шетња је протекла уз сјајно дружење са осталим ученицима. Припадници покрета су наишли на велике симпатије грађана.

Срби су још једном одали почаст јунацима битке и показали да их неће заборавити док је последњи Србин жив. Ово је мало што можемо да учинимо да се одужимо нашим славним војницима! У бечкој штампи пре 103 године је освануо наслов Србе бацити на колена!" 

Није им успело. Ми смо бацили њих. Бежали су колико их ноге носе. Многи су се подавили бежећи преко Дрине. Ко год покуша опет то да уради, проћи ће исто тако.

Вечна слава палим херојима!

„Предњи батаљон је током ноћи стигао до Тројанског врха, а када смо стигли до Парлога пљусак је почео, којег је пратила вулканска грмљавина и заслепљујуће севање. Вода нас је квасила са све стране... Одједном други војник, без даха и узбуђено узвикнуо:

Господине мајоре, Швабе!

Тако су судари између наше Комбиноване дивизије и непријатељеве 21. Ландвер дивизије започели, а са њима и битка на планини Цер.“

Капетан Јеша Топаловић, из српске војске, сећајући се како се његова дивизија сударила са аустроугарским снагама на падина планине Цер

 

„Историја Аустроугарске је испреплетана са импозантним поразима, а владавина Фрање Јозефа је била плодна у војним катастрофама. Али до данас, стари монарх је могао да говори да су га победиле само Велике силе, Француска 1850. и Прусија 1866. Данас је то Србија, са десетином територије Аустрије, са десетином њеног становништва, нанела је први и одјекујући пораз.“

Француски новинар Хенри Барби, 19. август 1914.

Делић атмосфере са марша:

У центру Шапца

Повереник СНП 1389 Шабац као војник из Првог светског рата

Негде на 20. километру марша

На спомен костурници у Текеришу

Са Ноћним вуковима

Komentari
Dodaj Novi
+/-
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."